W poprzednim artykule omówiłam fronty meblowe ze średniej półki cenowej. Była mowa o frontach fornirowanych, lakierowanych i akrylowych, a także o droższej alternatywie frontów fornirowanych czyli frontach meblowych z naturalnego drewna.
W tym artykule będę kontynuować temat frontów meblowych, ze szczególnym naciskiem na fronty, które sprawdzą się w kuchni. Będzie mowa o frontach z niższej półki – laminowanych i foliowanych, a także droższych propozycjach takich jak fronty meblowe ceramiczne – spieki, fronty szklane, fronty z płyty kompaktowej.
Spis treści:
1. Fronty laminowane
2. Fronty foliowane
3. Fronty laminowane czy foliowane?
4. Fronty ceramiczne – spieki
5. Fronty szklane
1. Fronty meblowe laminowane
Fronty laminowane zbudowane są z płyty meblowej pokrytej papierem dekoracyjnym wzmocnionym żywicami. Jest to najpopularniejsze rozwiązanie stosowane meblarstwie, więc na pewno miałaś już z nimi do czynienia.
Zalety:
- są to najtańsze fronty
- są odporne na plamy, łatwe w czyszczeniu
- są odporne na uderzenia i zarysowania
- są odporne na promieniowanie UV
- występuje w bardzo dużej liczbie dekorów: jednobarwne, ze strukturą drewna, betonu
Wady:
- nie nadają się do frezowania
- krawędź frontu musi być dobrze zabezpieczona, w innym wypadku po uszkodzeniu, fronty puchną i odkształcają się
- nie ma możliwości wyfrezowania uchwytu krawędziowego
- na dużej powierzchni widać powtarzalność wzoru
2. Fronty meblowe foliowane
Fronty foliowane wykonane są z płyty MDF i zaprasowane folią termoplastyczną. Dzięki temu, że folię można łatwo dopasować do dowolnych powierzchni, fronty foliowane mogą być frezowane, występować w wersji 3D i mieć niestandardowy kształt. Można z niej uzyskać jednobarwne fronty, ale również ze strukturą drewna, betonu, kamienia. Dostępne są folie matowe i połyskowe.
Zalety:
- niższa półka cenowa: tańsze niż lakier i akryl, nieco droższe niż fronty laminowane
- wyglądają jak fronty lakierowane
- mają także obrzeża pokryte folią, dzięki temu fronty są zabezpieczony przed wilgocią
- występują w dużym wyborze kształtów i kolorów – nie tylko jednobarwne
- są odporne na plamienie i łatwe w utrzymaniu czystości
- są odporne na uderzenia i zarysowania
- można je frezować
- są odporne na promieniowanie UV
Wady:
- pod wpływem ciepła mogą się odklejać i łuszczyć
- występują w ograniczonej kolorystyce
W miejscach szczególnie narażonych na wysoką temperaturę producenci zalecają zamontowanie listew zabezpieczających fronty foliowane, które mają na celu ochronić folię przed zniszczeniem.
Listwy takie montuje się:
- na wszystkich bokach frontów wokół piekarnika
- na wszystkich bokach frontów wokół zmywarki i na froncie zmywarki
- fronty nad płytą grzewczą (gazową, indukcyjną, elektryczną)
- fronty nad źródłami ciepła np. nad czajnikiem
Planujesz budowę domu?
Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy fragment poradnika dla osób planujących budowę domu: „Projekt domu. Od pustej działki do pozwolenia na budowę”
Jest genialny! Nie tylko sama tak twierdzę, ale spływają również do mnie pozytywne recenzje od osób, które już go kupiły!
3. Fronty laminowane czy foliowane?
Każdy z nas miał do czynienia z płytami laminowanymi i budzą one w nas mieszane uczucia. Z jednej strony twarde i łatwe w czyszczeniu, a z drugiej uszkodzone są wrażliwe na wilgoć i puchną. W ten sposób u mnie w domu żywot skończyły m.in. regały na książki oraz biurko. Dlatego bardzo ważne jest, żeby fronty laminowane były dobrej jakości, a wykończenie boków zrobione solidnie. Warto wybierać sprawdzonych producentów i wykonawców. Wtedy fronty laminowane mają szansę sprawdzić się nawet w trudnych, kuchennych warunkach.
Lepsze doświadczenia mam z frontami foliowanymi. Dlaczego? Jest to produkt, który trudno uszkodzić. W moim rodzinnym domu mają się dobrze już 15 lat. Są łatwe w czyszczeniu, dosyć odporne na uderzenia i zrysowania, odporne na wilgoć. Nie są odporne na gorącą temperaturę, ale powiedzmy sobie szczerze, jak często polewacie fronty wrzątkiem? U nas taka sytuacja miała miejsce 1 raz w ciągu 15 lat, gdy wylał czajnik w trakcie odkamieniania. Front został oddany do stolarza, który bez problemu zafoliował go drugi raz.
Fronty foliowane są niedrogie, zbliżone cenowo do frontów laminowanych. Kolejną ich zaletą jest to, że mogą być zarówno gładkie, frezowane, jak i występować w wersji 3D.
Fronty laminowane, czy foliowane? Jak dla mnie, zdecydowanie foliowane!
4. Fronty ceramiczne ze spieku
Fronty meblowe ceramiczne cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Składają się one z płyty meblowej, na którą zostaje naklejona płyta ze spieku kwarcowego o grubości 3mm. Można z nich uzyskać ciekawy efekt w postaci wzoru przechodzącego w sposób ciągły przez kilka frontów.
Zalety:
- są bardzo trwałe
- nie zmieniają wyglądu z upływem czasu
- są lekkie
- są odporne na wilgoć, zarysowania
- ze spieków można zrobić fronty, blaty i zintegrowane zlewozmywaki
- nadają kuchni elegancki i nowoczesny wygląd
Wady:
- występują w dużych formatach, z czym wiąże się konieczność zamówienia całej, dużej płyty 100 x 300 cm
- trzeba sprawdzać dostępność wzoru w danym formacie i wielkości
- są to fronty drogie
- wymagają obróbki przez wykwalifikowanego kamieniarza
5. Fronty meblowe szklane
Fronty szklane występują w dwóch wariantach montażowych. W pierwszym z nich bazą jest płyta MDF, na którą naklejana jest lakierowana szyba, w drugim front szklany montuje się w ramie aluminiowej (widocznej lub klejonej od spodu).
Zalety:
- są odporne na plamienie, nie wnikają w nie tłuszcze i płyny
- są odporne na uderzenia i zarysowania
- występują w dużej ilości kolorów i wzorów, również z grafiką
- mogą być wykończone w wysokim połysku
Wady:
- trudniej je utrzymać w czystości, podobnie jak szyby
- na frontach ciemnych mocno widoczne ślady palców
Zobacz również pierwszą część wpisu o frontach meblowych: Jak wybrać fronty do kuchni. Część 1.
Jeżeli chcesz poznać inne materiały stosowane we wnętrzach zobacz również serię wpisów z kategorii: Materiały we wnętrzach.